Logopedie

Logopedie voor kinderen

Logopedie is voor ons een discipline die nog eens kan worden opgesplitst in specialisaties van onze therapeuten. Wij behandelen binnen de praktijk:

Voor andere specialisaties kan je steeds even contact opnemen, dan verwijzen we je door. Voor logopedie voor volwassenen verwijzen we je graag door naar onze collega’s bij Moveo Sano.

Afwijkende mondgewoonten en OMFT

Oromyofunctionele stoornissen ofwel afwijkend mondgedrag kan leiden tot een afwijkende kaakstand en/of gebit. Ook de articulatie kan hierdoor verstoord zijn. Oromyofunctionele therapie (OMFT) is een oefentherapie gericht op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en rond de mond. Deze therapie wordt vaak voorgeschreven in combinatie met orthodontie.

Articulatiestoornissen

De term ‘articulatiestoornissen’ wordt de laatste jaren meer en meer vervangen door het begrip ‘spraakklankstoornissen’. Deze term is overkoepelend voor zowel fonologische als fonetische articulatiestoornissen. Deze stoornissen hebben een impact op de spraakverstaanbaarheid. De logopediste gaat samen met de ouders aan de slag om tot een verbeterde articulatie en spraakverstaanbaarheid te komen.

Taal en spraakstoornissen

Spraak- en taalontwikkelingsstoornis (STOS) zorgt ervoor dat taal moeilijker verwerkt wordt in de hersenen. Dit uit zich op verschillende manieren. STOS is geen tijdelijke achterstand, maar is hardnekkig. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd problemen met taal ondervinden. Logopedisten staan kinderen, jongeren en volwassen bij in het onderzoek en door professionele therapie en begeleiding.

Stemstoornissen

Kinderen en jongeren kunnen ook stemstoornissen hebben. Bij aanhoudende heesheid, schorheid, pijn bij spreken, een stem die niet naar behoren werkt, kan de logopediste dit probleem mee bekijken. Tijdens onderzoek wordt de stem en stemgeving onderzocht, de therapie stemt zich hierop af.

Leerstoornissen

Bij een leerstoornis is er meer aan de hand dan een achterstand of een leerprobleem. Een leerstoornis is een erfelijke aandoening die niet simpelweg overgaat door te oefenen, terwijl een achterstand of een probleem vaak wel in te halen valt.

We spreken van een leesstoornis (dyslexie), een spellingsstoornis (dysorthografie) of een rekenstoornis (dyscalculie). Deze kunnen op zichzelf of tegelijk voorkomen.

Bij leerproblemen kan er studiebegeleiding opgestart worden. Dit valt niet onder logopedie, maar wordt ook aangeboden binnen onze praktijk. Dit buiten de nomenclatuur van logopedie.

Tarieven

Ondanks de deconventie van een aantal collega’s vragen de meeste collega’s de conventietarieven. Deze (samen met de terugbetalingen) kan je terugvinden in volgend bestand.

Kort samengevat is het meest gebruikte het tarief voor 30 minuten behandeling aan € 30,86 en die van 60 minuten behandeling aan € 61,98.

Alleen Marina De Roover hanteert andere tarieven. Deze zijn desbetreffend voor een aanvangsbilan – € 40,54, een evolutiebilan – € 66,80, een therapie 30′ – € 33,40 en een therapie 60′ – € 67,07.

Onze logopedistes

 • Marina De Roover

  Logopediste

  Gespecialiseerd in leerstoornissen, studiecoaching, spraak- en taalproblemen.

  Eveneens is zij gespecialiseerd in de behandeling van leerstoornissen bij jongeren en adolescenten.

  Gedeconventioneerd

 • Lena September

  Logopediste

  Gespecialiseerd in stemstoornissen en neurologische revalidatie.

  Geconventioneerd

 • Eline De Kooning

  Logopediste

  Gespecialiseerd in leerstoornissen en spraak- en taalproblemen.

  Gedeconventioneerd

Openingstijden

Wij zijn enkel open op afspraak. Online afspraken maken is voorlopig nog niet mogelijk, maar neem gerust contact op telefonisch of via mail!